İlham Aliyev, BM Orta Asya Ülkeleri Ekonomileri Özel Programı – SPECA Zirvesine katıldı

   Prezident İlham Əliyev BMT-nin Mərkəzi Asiya Ölkələrinin İqtisadiyyatları üçün Xüsusi Proqramının – SPECA-nın Zirvə görüşündə iştirak edib.
İlham Aliyev, BM Orta Asya Ülkeleri Ekonomileri Özel Programı – SPECA Zirvesine katıldı
Yayın: 26 Kasım 2023 Bugün, GÜNDEM Google News

 

 

 

İlham Aliyev, BM Orta Asya Ülkeleri Ekonomileri Özel Programı – SPECA Zirvesine katıldı

2023,

İlham Aliyev, BM Orta Asya Ülkeleri Ekonomileri Özel Programı – SPECA Zirvesine katıldı

 

 

 

24 Kasım’da BM Orta Asya Ülkeleri Ekonomileri Özel Programı – SPECA’ya katılan ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının Zirve toplantısı Bakü’deki Haydar Aliyev Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

 

Zirve toplantısına Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Zirve toplantısına katılan devlet ve hükümet başkanlarını memnuniyetle karşıladı.

Daha sonra ortak fotoğraf çekildi.

Devlet başkanı zirve toplantısında bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Konuşması

– Sayın devlet ve hükümet başkanları.

Değerli uluslararası kuruluşların temsilcileri.

Bayanlar ve Baylar.

Sizleri içtenlikle selamlıyorum, “Hoş geldiniz!” misafirlerimizi. Diyorum.

Bu yıl BM Orta Asya Ekonomileri Özel Programının (SPECA) 25. yıl dönümü. Şu anda Azerbaycan SPECA’ya başkanlık ediyor. Ülkelerimiz arasında kapsamlı ilişkiler yirmi beş yıldır başarıyla geliştiriliyor ancak SPECA üyesi ülkelerin Zirve toplantısı ilk kez yapılıyor. Azerbaycan’ın zirve toplantısının yapılmasına ilişkin girişimine destek veren Orta Asya ülkeleri liderlerine şükranlarımı sunuyorum. Bugün Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan bir dizi çok taraflı formatta başarılı bir şekilde işbirliği yapıyor. Benim davetim üzerine Gürcistan ve Macaristan Başbakanları, Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri bugün zirveye onur konuğu olarak katılıyorlar. Bu kompozisyonda gerçekleştirilen Zirve’nin daha geniş formatta ekonomik işbirliğinin önünü açacağına eminim.

 

 

 

SPECA kurulduğunda üye ülkeler devlet bağımsızlığının ilk adımlarını atıyorlardı. Pek çok sorun ve zorluk önümüze çıktı. Son 25 yılda temel zorlukları geride bıraktık, devlet egemenliğimizi güçlendirdik, uluslararası dünyanın değerli üyeleri haline geldik ve ekonomik olarak hızla geliştik. Ülkelerimizi birleştiren bir faktör daha var, o da siyasi istikrar. İstikrar olmadan ekonomik kalkınma olamaz. Günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde savaşlar, çatışmalar ve kanlı çatışmalar yaygınlaşmıştır. Ülkelerimizde barış, istikrar ve huzur hakim, kalkınma ve inşa süreçleri başarıyla devam ediyor. Bu, devletlerimizin ve halklarımızın büyük bir başarısıdır, başarısıdır.

Dünyada başarısız, bağımlı, iki veya daha fazla sandalyeye oturmak isteyen, birden fazla efendiye hizmet eden, kendisini büyük devletlerin çatışma alanına çeviren ülke sayısı az değil. Bunlardan biri Azerbaycan’ın komşusu Ermenistan’dır. Bu tür ülkelere kelimenin tam anlamıyla bağımsız ülkeler denemez. Bu tür ülkelerin politikası halklarının iradesine bağlı değildir, kaderleri yabancı sponsorların elindedir. SPECA üyesi ülkeler gerçekten bağımsız ülkelerdir çünkü bağımsız iç ve dış politikalar yürütürler.

BM Genel Kurulunun SPECA’nın 25. yıldönümünde kabul ettiği son kararı memnuniyetle karşılıyoruz. SPECA Güven Fonu BM’nin himayesinde kuruldu. Azerbaycan Emanet Fonu’na 3,5 milyon ABD doları tahsis edecek.

SPECA haftasında Bakü’de düzenlenen ekonomik forum, ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak. Bakü Expo Center’da düzenlenen sergi ülkelerimizin ilerleyişini açıkça ortaya koyuyor.

 

 

 

Azerbaycan, Orta Asya ülkeleriyle asırlık tarihi ve kültürel bağlarla bağlantılıdır. Azerbaycan ve Orta Asya, stratejik önemi giderek artan tek bir tarihi, kültürel ve jeopolitik alandır. Eylül ayında Duşanbe’de düzenlenen Orta Asya Devlet Başkanları Zirvesi’ne ilk kez onur konuğu olarak davet edildim. Davetiniz için tekrar teşekkür ederim. Mevcut Zirveyi Duşanbe toplantısının mantıklı bir devamı olarak görüyorum.

Azerbaycan’ın güçlü ekonomisi bağımsız bir dış politika rotasının uygulanmasına olanak tanıyor. Son 20 yılda Azerbaycan’ın gayri safi yurtiçi hasılası 4 kat arttı. Bütçe gelirleri 30 kattan fazla, dış ticaret cirosu ise 10 kattan fazla arttı.

 

 

 

Azerbaycan’ın doğrudan dış borcu şu anda gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 10’u civarında. Döviz rezervleri doğrudan dış borcumuzu 10 kat aştı, yoksulluk oranı yaklaşık yüzde 50’den yüzde 5,5’e düştü.

Ülkemizde uygun bir yatırım ortamı yaratmayı başardık. Son 20 yılda Azerbaycan ekonomisine 310 milyar dolardan fazla yatırım yapılmış olup, bunun yaklaşık 200 milyar doları enerji dışı sektöre ayrılmıştır.

Azerbaycan, son yıllarda ulaştırma altyapısına milyarlarca ABD doları yatırım yaparak Avrasya’nın Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaştırma koridorlarında yer alan ulaştırma ve lojistik merkezlerinden biri haline geldi.

Sevgili iş arkadaşlarım.

 

 

 

Bağımsızlığımızın ilk yıllarında ülkemizin uluslararası alanda tanınan topraklarının yaklaşık yüzde 20’si Ermenistan tarafından işgal edilmişti. Ermenistan’ın uyguladığı etnik temizlik politikası sonucunda bir milyondan fazla Azerbaycanlı ata topraklarından sürüldü.

Otuz yıla yakın müzakereler sonuç vermedi. Çünkü Ermenistan’ın amacı işgali korumaktı. 2019 yılında Ermenistan Başbakanı’nın işgal altındaki Hankendi şehrinde “Karabağ Ermenistan’dır ve mesele” açıklaması müzakere sürecini tamamen yerle bir etmişti.

 

 

 

Kasım 2020’de Azerbaycan halkı tarihinin en parlak Zaferine imza attı. Azerbaycan, 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı’nda Ermenistan’ı mağlup ederek işgale son verdi. 1993 yılında kabul edilen ve 27 yıl kağıt üzerinde kalan BM Güvenlik Konseyi’nin dört kararının uygulanmasını sağladık.

Maalesef Ermenistan bundan sonra da yükümlülüklerini yerine getirmedi. Azerbaycan’ın egemen topraklarında Ermeni silahlı kuvvetlerinin yaklaşık 15.000 askeri birliği kaldı. Yaptıkları askeri provokasyonlar sonucunda askerlerimiz hayatını kaybetti.

 

 

 

Buna tepki olarak ve “gri bölgeye” son vermek amacıyla bu yıl 19-20 Eylül tarihlerinde Karabağ’da terörle mücadele tedbirleri düzenledik. Sadece bir günde, 1992 yılında halkımıza karşı soykırımın yapıldığı Hocalı şehri de dahil olmak üzere tüm topraklarımız üzerindeki egemenliğimizi tamamen yeniden tesis ettik ve Azerbaycan topraklarındaki saldırgan bölücülüğe son verdik. Bu tarihi Zafer vesilesiyle Azerbaycan’ı tebrik eden tüm ülkelere şükranlarımı sunuyorum.

Şu anda kurtarılan bölgelerde büyük ölçekli yeniden yapılanma çalışmaları yürütülüyor. Sıfırdan yeni şehirler ve köyler inşa ediyoruz. İlk aşamada 9 şehir ve 8 yerleşim yeri olmak üzere 100 yerleşim yerinin restore edilmesi planlanıyor. Eski ülke içinde yerinden edilmiş kişiler, “Büyük Dönüş” Programı çerçevesinde ata topraklarına geri dönüyor. 2026 yılı sonuna kadar 140.000 eski ÜİYOK kendi memleketlerine dönecek.

 

 

 

Bu yılın ağustos ayında Fuzuli şehrinde Özbekistan’ın hediyesi olan 960 öğrenci kapasiteli Mirza Uluğbey’in adını taşıyan okul açıldı. Kazakistan’ın bir hediyesi olan Kurmangazy’nin adını taşıyan yaratıcı merkez şu anda Fuzuli’de inşa ediliyor ve önümüzdeki yıl açılacak. Bu kardeşçe destekleri için Shavkat Miromonovich Mirziyoyev ve Kasim-Jomart Kemelevich Tokayev’e bir kez daha teşekkür ediyorum.

 

 

Konuşmamın sonunda davetimi kabul eden ve Zirveye katılan devlet ve hükümet başkanlarına bir kez daha teşekkür ediyor, Zirvenin ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına olan güvenimi ifade ediyorum.

XXX

Daha sonra diğer devlet ve hükümet başkanları konuştu.

Büyük video
Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/62327

 

 

 

 

Son Güncelleme: 26 Kasım 2023