Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov , “Azerbaycan’ın somut önerileri masada”

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov , “Azerbaycan’ın somut önerileri masada” Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Temsilcimiz Ülker Piriyeva ‘ya verdiği açıklamada .
Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov , “Azerbaycan’ın somut önerileri masada”
Yayın: 20 Ağustos 2021 DÜNYA Google News

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov , “Azerbaycan’ın somut önerileri masada”

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Temsilcimiz Ülker Piriyeva ‘ya verdiği açıklamada .“Azerbaycan’ın somut önerileri masada”, diye – tarihe not düştü.

“Güney Kafkasya’da durum değişiyor ve gündemde 3+3 formatı var. Elbette bu konuda da Azerbaycan ve kardeş Türkiye’nin tutumları örtüşmektedir” – dedi.

Azerbaycan devleti her zaman barıştan yana olmuş ve barış görüşmelerini desteklemiştir. Bu gün, ülkemizin barışı sağlamak için somut önerileri masada. Yolların açılması, Zengezur koridorunun oluşturulması, tabii ki tüm ticari ilişkilerin restorasyonu..
Uzun bir aradan sonra Güney Kafkasya’da barışın sağlanması sadece bizim değil, Ermenistan’ın da çıkarınadır. Çünkü Zengezur koridoru onların da çıkarlarına hizmet edecek. Ermenistan ayrıca, hem İran hem de Rusya ile demiryolu bağlantıları kurabilir. Kuşkusuz, bu koridor devletler için yeni fırsatlar yaratacaktır.
Bugün, Ermenistan’daki toplum iyi bir psikolojik durumda değil. Aşırı milliyetçilik, Türkofobi, Azerbaycanofobi, İslamofobi, insanların ve iktidar çevrelerinin beyinlerini, isteseler de bile barışı ifade edemeyecekleri kadar zehirlemiştir.

Milletvekili, Ermenistan’daki toplumun ve hükümetin çok zor bir psikolojik durumda olduğunu ve bunun sebebini kaydetti – “Çünkü onların otuz yıldır olan ideolojik temelleri paramparça edildi, ermeni mitolojisi paramparça edildi.”

Kurtarılan topraklardaki Rusya-Azerbaycan ilişkileri hakkında bir soruya, Milletvekili Meşhur Memmedov, 10 Kasım’da yapılan üçlü açıklamaya aykırı olarak, Ermenistan’dan Rus barış güçlerinin kontrolündeki bölgelere silah ve asker göndermenin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Milletvekili aynı zamanda, olaydan duyduğu üzüntüyü ifade ederek devam eden süreçten duyduğu endişeyi dile getirdi, “Dikkatlerimizi devlet düzeyinde defalarca sözlü olarak ifade ettik. Lakin işe yaramadı, bu yüzden resmi olarak bildirdik” – dedi.
Güney Kafkasya’da durum değişiyor ve gündemde 3+3 formatı var. Elbette bu konuda da Azerbaycan ve kardeş Türkiye’nin tutumları örtüşmektedir.

Ülke olarak bu formatı destekliyoruz ve diğer ülkelerin de buna katılacağını umuyoruz.
Milletvekili ayrıca Gürcüstan tarafının hazırlıksızlığının nedenlerine de açıklık getirdi: Dolayısıyla, Gürcistan ile Rusya arasında diplomatik bir ilişki bulunmamaktadır. Bu Gürcistan’ın tutumu ve bu konuma saygı göstermeliyiz. Bununla birlikte bölge ülkeleri arasındaki ilişkiler, bölgesel işbirliği, istikrarın sağlanması ve gelecekteki savaş riskinin sıfıra indirilmesi açısından oldukça önemlidir.
Tabii ki, burada belirli projeler tartışılabilir. Çünkü bu sadece siyasi bir girişim değil. Öncelikle, Zengezur koridoru ve diğer yolların açılmasından sonra Ermenistan ile başka ulaşım projelerimiz olabilir. Kısacası, ticari ilişkilerin restorasyonu, Güney Kafkasya’da uzun vadeli barışın sağlanması, tüm bunlar çok önemli konulardır.

Rusya’dan ne bekliyoruz? – Sorusuna Milletvekili Meşhur Memmedov, Rusya’dan beklentimizin Üçlü Bildiri’nin tüm hükümlerinin uygulanması olduğunu söyledi.

Bu üçlü açıklama Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan liderleri tarafından imzalandı ve çoğu artık uygulandı – dedi. Ancak hala açık olan bazı konular var. Bizim beklentimiz bundan ibaretdir – Rusya bölgede özel bir rol oynamakta – Azerbaycan’ın komşusu ve Ermenistan’ın yakın bir müttefiki gibi. Bu doğaldır. Rusyanın, bölgenin güvenliği için her türlü çabayı sarf etmeye devam etmesini ve kalıcı barışın sağlanması için adımlar atmasını istiyoruz.

Aynı zamanda beklentimiz, Rusya’nın Ermenistan’ı silahlandırmamasıdır. Bu konuyu Rusya’nın dikkatine de sunduk. Bu bizi çok endişelendiriyor. Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in dediği gibi, savaş artık bitti ve Ermeni halkı bu durumla uzlaştı.

Ermenistan’daki son parlamento seçimlerinin de gösterdiği gibi, Ermeni liderliği de yenilgiyi kabullendi. Aslında, mağlup liderliğin yeniden halktan oy alması tarihte görülmemiş bir olaydır.
Tabii bu durumda Ermenistan’ı silahlandırmanın elbette bir anlamı yok. Henüz bunu görmüyoruz, gözlemlemiyoruz. Ancak Rusya’dan bazı açıklamalar geldi. Ne yazık ki, birkaç gün önce, Rusya Savunma Bakanı, Ermenistan Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede, Rus silahlarının Ermenistan’a gönderilmesi sürecinin başladığını söyledi.

Bu, elbette, büyük bir endişe konusudur. Ayrıca Ermenistan’ın yeni Savunma Bakanı, Azerbaycan tarafı Ermenistan sınırını bir santimetre ihlal ederse ateş açacakları konusunda son derece sorumsuz açıklamalar yaptı. Dolayısıyla II Karabağ Savaşı henüz herkese ders olmamış gibi görünüyor. Eğer öyleyse, onlara tekrar bir ders vermeye hazırız. Bu nedenle, Rusya’nın Ermenistan’ı silahlandırmayacağını umuyoruz. Çünkü buna hiç gerek yok.

Sonuç olarak, Azerbaycan Milletvekili, Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyevin bir kaç gün önce Türkiye’nin etkili CNN kanalına verdiği röportajda Rusya hakkındaki sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Biz Rusya’nın bu konudaki endişelerimizi dikkate almasını istiyoruz, çünkü Ermenistan’a ne kadar silah verilirse verilsin güç dengesi değişmeyecektir, çünkü Rusya son 30 yılda Ermenistan’a milyarlarca dolar bedava silah Verdi – Onlardan bazıları şu anda Askeri Ganimet Parkımızda tahrip edilmiş müze sergileri olarak sergilenmekte – Ermeni ordusu tamamen yok edildi. Ülke olarak ordumuzu silahlandırmak için gereken kadar para ayıracağız ve bunu da yaptık. Sadece, artık savaşın bittiğini düşünüyoruz, buna gerek yok.
Bölgenin yeniden silahlanma sürecini hiçbir zaman biz başlatmadık ve başlatmayacağız da. Diğer ortakların da buna uygun adımlar atacağını umuyoruz.”

Son Güncelleme: 20 Ağustos 2021