“Türkiye, tarihinde ilk kez NATO ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Az önce imzalanan belgeyle Türkiye, tarihinde ilk kez NATO ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir.
“Türkiye, tarihinde ilk kez NATO ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir”
Yayın: 25 Mayıs 2021 Bugün, GÜNDEM Google News

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Az önce imzalanan belgeyle Türkiye, tarihinde ilk kez NATO ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir. Bu alandaki iş birliğimizin önümüzdeki dönemde artarak süreceğine inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Duda, gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını cevapladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda’yı Ankara’da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek dost, müttefik ve stratejik ortak Polonya ile ilişkilerin altı asır öncesine dayandığını kaydetti.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda’nın ziyaretinin iki ülke arasındaki köklü bağları daha da güçlendireceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin de 2017’de Polonya Cumhurbaşkanı Duda’nın davetine icabetle Polonya’yı ziyaret ettiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretinde Polonya’nın son yıllarda kaydettiği ilerlemeyi bizzat görme imkânı bulduğunu aktararak, “Türkiye ve Polonya’nın başta ekonomi, ticaret ve yatırım olmak üzere birçok alanda büyük bir iş birliği potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum” dedi.

“TÜRKİYE POLONYA ARASINDAKİ GENİŞ İŞ BİRLİĞİ İMKÂNLARINI İSTİŞARE ETTİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmeleri ardından imzalanan turizm, savunma sanayi, tarım ve spor alanlarındaki belgelerin iş birliğini çok daha ileri noktalara taşıyacağına olan inancını ifade etti.

Bugünkü görüşmelerde iki ülke ilişkilerini tüm yönleriyle ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye Polonya arasındaki geniş iş birliği imkânlarını istişare ettik. Mevcut ortak mekanizmaları daha etkili şekilde kullanmak konusundaki kararlılığımızı teyit ettik. 2017 yılındaki Polonya ziyaretimde ikili ticaret hacmimizi 10 milyar dolara ulaştırmak gibi bir hedefimiz vardı ve bu hedef şu anda 6,5 milyar dolar civarında ve biz bu 6,5 milyar dolar olan ticaret hacmini bugün yaptığımız görüşmelerle kesinlikle 10 milyar dolara ulaştırma kararlılığımızı gösterdik.”

İkili ticaretin salgına rağmen 2020 yılında 6,5 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılın ilk çeyreği itibarıyla da bu rakamın 2 milyar doları aştığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rakamların da işaret ettiği üzere 10 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Müteahhitlik şirketlerimiz bugüne kadar Polonya’da toplamda yaklaşık 4 milyar dolar tutarında 50’ye yakın proje üstlendiler. Firmalarımız Polonya’nın stratejik altyapı yatırımlarına katkı sunmaya devam edecektir. Aramızdaki ulaşım bağlantılarının çeşitlendirilmesi sadece ülkelerimizin değil bölgemizin de refahına hizmet edecektir” şekilde konuştu.

“DÜNYANIN İLK 100 SAVUNMA ŞİRKETİ LİSTESİNDE YEDİ FİRMAYLA TEMSİL EDİLİYORUZ”

Savunma sanayinde Polonya ile kökleri 2. Dünya Savaşı’na kadar giden güçlü ilişkilerin mevcut olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem Türk Hava Kurumu Uçak Fabrikası’nın hem de İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşunda Polonyalı dostlarımızın çok büyük katkısını gördük. Ancak farklı sebepler dolayısıyla 1940’larda başladığımız savunma sanayi hamlesini maalesef devam ettiremedik. Son 19 yılda attığımız adımlarla sadece yılların ihmallerini gidermekle kalmadık aynı zamanda bu alanda ülkemizi devler ligine taşıdık. Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini yapabilen 10 ülke içinde yer alıyoruz. Dünyanın ilk 100 savunma şirketi listesinde yedi firmayla temsil ediliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin insansız hava araçlarında dünyanın en iyi üç, dört ülkesinden biri olduğunun altını çizerek, “Bu tecrübe, kabiliyet ve imkânlarımızı NATO müttefikimiz Polonya’yla da paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Az önce imzalanan belgeyle Türkiye tarihinde ilk kez NATO ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir. Bu alandaki iş birliğimizin önümüzdeki dönemde artarak süreceğine inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE VE POLONYA BUGÜN DE NATO ÇERÇEVESİNDE GÜÇLÜ VE ÖRNEK BİR DAYANIŞMA SERGİLİYOR”

Türkiye ve Polonya arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesinin iki ülke halklarını birbirine daha da yakınlaştırdığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonyalı turistlerin en çok tercih ettiği destinasyonlardan birinin Türkiye olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün turizm alanında imzalanan ortak bildirinin iki ülke arasındaki güvenli seyahati teşkil ettiğine işaret ederek, “Polonyalı misafirlerimiz, güvenli turizm uygulamamız sayesinde tatillerini Türkiye’de gönül rahatlığıyla geçirebilirler” dedi.

Polonya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecini destekleyen vizyonu geniş bir ülke olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye’nin tutum ve görüşlerinin Birlik içinde doğru anlaşılması konusunda Polonya’nın yapıcı desteğini hep yanımızda hissettik. Tarih boyunca dostane ilişkiler içinde bulunan Türkiye ve Polonya bugün de NATO çerçevesinde güçlü ve örnek bir dayanışma sergiliyor. Bölgesel ve uluslararası güvenlik mimarisinin muhafazası için iş birliğimizi sürdürüyor, barışa katkı sağlıyoruz. Bu çerçevede Polonya’nın, NATO’nun Türkiye’ye uyarlanmış güvence tedbirleri kapsamında İncirlik Üssümüze bir deniz karakol uçağı ve askerî misyon göndermesini memnuniyetle karşılıyoruz. Biz de NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği Misyonu kapsamında F-16 uçaklarımızı yakında Polonya’ya göndereceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda’nın, yarın İstanbul’da, Türkiye-Polonya dostluğunun yaşayan sembolü Polonezköy’ü ziyaret edeceğini bildirerek, “Bizim de Polonya’da birçok kültür varlığımız bulunuyor. Kültür mirasımızı ihya edecek projeleri de bugün gerek dar kapsamlı gerek heyetler arası görüşmede ele aldık” diye konuştu.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda’ya ziyareti ve dostluğun daha da güçlendirilmesi yönünde sarf ettiği çabalar için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin de en yakın zamanda Polonya’yı ziyaret etmek istediğini açıkladı.

POLONYA CUMHURBAŞKANI DUDA: “DÜNYA ÇAPINDA BARIŞÇIL YOLLARIN NASIL DEVREYE GİREBİLECEĞİNİ KONUŞTUK”

Polonya Cumhurbaşkanı Duda da bugün yaptıkları görüşmelerde dünya çapında barışçıl yolların nasıl devreye girebileceği ve NATO hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını bildirdi.

İncirlik Üssü’de görev yapan Polonyalı askerleri yarın ziyaret edeceğini kaydeden Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Türk askerlerinin de ülkesinde bulunmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettiğini aktardı.

“Hatta Türk pilotları gökyüzümüzü koruduğu için teşekkür ettim” diyen Polonya Cumhurbaşkanı Duda, savunma alanında iki ülkenin iş birliğini geliştirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ile savunma alanındaki iş birliğinin NATO üyeliği nedeniyle doğal olarak geliştiğini kaydeden Polonya Cumhurbaşkanı Duda şunları kaydetti: “Romanya-Polonya-Türkiye Cumhurbaşkanları arasında üç taraflı diyalog kurulmasını önermiştim. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan buna çok olumlu tepki gösterdi. Bu formül içinde üç taraflı diyaloğu sürdüreceğiz. Güvenlik konusunda hem Romanya hem de Polonya sadece NATO üyesi değiliz, Bükreş Dokuzlusu üyesiyiz. Türkiye bu konuda, dünyanın bu bölgesinde bizim en sağlam müttefikimizdir ve hassas bir bölgede bulunmaktadır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Duda, açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı.

“TÜRKİYE VE POLONYA’NIN NATO İÇİNDE NELER YAPABİLECEĞİ DEĞERLENDİRİLMELİ”

Bir soru üzerine, belirledikleri 10 milyar dolarlık ikili ticaret hacminin turizm dışındaki başlıkları kapsadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağırlıklı olarak konuşulan konunun turizm olduğunu, ancak ekonomik ilişkilere de geniş yer verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kısa zaman içerisinde Polonya’ya bir ziyaret gerçekleştirip muhataplarıyla konuları ele alacağını bildirdi.

Üst düzey karşılıklı gidiş gelişleri süratlendireceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Aynı şekilde Ticaret Bakanımın bir Polonya ziyareti olacak. Onlar da yine burada ilişkileri ele alacaklar ve karşılıklı vergilendirme vesaire bütün bunların konuşulduğu bir adım oldu. Bundan sonraki süreçte bütün bakanlarımız yani Millî Savunma Bakanım aynı şekilde ziyareti gerçekleştirerek bu adımları daha hızlı bir düzeye çıkaracağız ve savunma sanayiinde neler yapabiliriz, biz neler verebiliriz, onlardan alabileceğimiz neler var bunların hepsini tabii ele alıp, değerlendirip adımlarımızı ona göre atacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO ülkesi olan Türkiye ve Polonya’nın bu örgüt içinde neler yapabileceği ve hangi konularda dayanışma yapabileceğinin değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: “Tabii bir üçlüden bahsettik. Nedir bu üçlü? Burada da işte görüldüğü gibi Türkiye-Polonya-Romanya. Üçlü olarak neler yapabiliriz, ne gibi adımlar atabiliriz bunların da üzerinde durmamız lazım. Tabii üçlü olarak atacağımız adımda da bu bizim ticaret hacmimizi çok daha farklı bir şekilde etkileyecektir. Yani bu konuda değerli dostum Sayın Duda, aynı şekilde o da Romanya Cumhurbaşkanı ile bazı görüşmeleri yapmak suretiyle bu süreci yine hızlandıracağız ve böylece bu sularda çok da farklı bir adımları inşallah atmış olacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde Kovid-19 salgınıyla mücadele ve aşı konularını da ele aldıklarını, her iki ülkenin de salgına yönelik istatistik eğrisinde olumlu bir istikamet yakalandığını söyledi.

TÜRKİYE İLE POLONYA ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Duda huzurunda, iki ülke arasında; “Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı”, “Turizm Alanında İşbirliğine İlişkin Ortak Bildiri”, “Savunma Sanayiinde Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunmasına İlişkin Anlaşma”, “Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” ve “Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı Sistemleri Tedarik Sözleşmesi” imza altına alındı.

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda onuruna resmî akşam yemeği verdi.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/127982/-turkiye-tarihinde-ilk-kez-nato-ve-avrupa-birligi-uyesi-bir-ulkeye-insansiz-hava-araci-ihrac-edecektir-

Son Güncelleme: 25 Mayıs 2021